יבשת אפריקה ידועה מאז ומתמיד בעושר ובמגוון הססגוני של בעלי־החיים החיים בה. חדירתם של האירופים לאפריקה פגעה, כידוע, באוכלוסיית בעלי החיים. זו הלכה והתמעטה ומינים רבים כמעט נכחדו כליל. כך קרה גם במרוקו, שעולם החי שלה היה רב־גוני בתכלית עד שהשיגה אותו יד האדם.
האריה הגדול שוב אינו קיים במרוקו כחיית בר, כפי שהיה בעבר. השמדתו החלה בתקופה הרומית, כאשר צדו אותו להצגות בזירה. באותה מידה נכחדו בעלי־חיים אחרים - נמרים, צבועים, תנים, הג'ירף, הזאב, סוס־היאור, הפיל והיען - שנמנו בעבר עם חיות הבר של מרוקו.
הדגה שלחופי מרוקו נתמעטה בים־התיכון, אך נשארה בעינה בחופי האוקיינוס האטלנטי. הנפוצים בדגים שאותם מעלים הדייגים בחכתם הם: סרדינים, דג החרב, הטונוס, התריסנית, הבקלה, דג הסנדל, המולית, דג החזיר וזהוב הראש.
לאורך החופים מקננים עופות רבים. השחף הכספי מקנן על מצוקי החוף, בחוליות ובאיים. לפעמים הוא מקנן גם על גגות בערי החוף. הקורמורן המרוקני הגדול, שבית־גידולו הוא חוף הים, מקנן גם במקווי מים בתוך היבשת.
חופמי גדול וחופמי גדות חורפים במרוקו בשפכי נהרות, בחופי ים ביצתיים או חוליים ועל גדות מקווי מים מתוקים.
לאורכו של ואדי מאסה ובצמחייה שעל גדותיו דוגרים עופות הפלמינגו בכל פעם על ביצה אחת ויחידה המונחת בראש קן הבנוי בוץ. המגלן המצויץ, שראשו אדום ובעורפו ציצית נוצות ארוכה ופרועה, מקנן על גדות הנהר, לצדו הצולל החלודי ומיני ברווזים. בסבך נפגוש את חזיר הנחלים, הניזון מרקבובית ומשורשים.
צילום: נסים קריספיל
האטלס התיכון, האטלס הגבוה ושולי הסהרה
במרומי ההרים מקננים עופות דורסים, העיט הנצי ועיט הסלעים. במערות הקרסטיות ובמצוקים נשמע ה״קיאר המתכתי הקטוע של הקאקים וקולו של בן - דודם, הזג אדום המקור, שבית־גידולו הוא צוקים תלולים ומשוננים.
בשמורת הארזים, בדרך מאיפראן לאזרו ובמפלי האוזוד חיים קופי בבון הניזונים מן היער. באזור איפךאן נצפו לאחרונה גם נמרים. מן העופות נשמע ונראה צלוב המקור המשמיע את קולו המתכתי הטיפוסי - ״ג׳יף־ג׳יף״ - ומעופף מעל בית־גידולו - הארז האטלנטי. הנקרים קודחים שם בגזעי העצים, ומן הדורסים ניתן לצפות בנץ המצוי ובבז הצוקים.
ביערות עצי הארגאן חי הסנאי הברברי, הניזון על פירות העץ, ומקננים חוגלות, עפרונים מצויצים, איית צרעים וחכלילית צפון־אפריקנית.
בשמורה הגדולה של אלוני השעם, מאמורה, ובמקווי המים הסמוכים לה מצויים צוצלות, דוכיפתים, כחלים וחסידות. החסידות מקננות במרוקו על כל עץ גבוה, על צריחי מסגדים, בראשי מגדלים וזיזי חומות ועל עמודי חשמל.
בערבות הגדולות חיים זאבים, חרדוני צב ונחשי פרסה שאורכם עולה על 2 מי, ובסהרה - בעלי־חיים מדבריים מובהקים כמו הכוח, חרדון הצב, שועל פנק, נברנים - פסמון, גרביל וירבוע, וכן הקיפוד המצוי, הצבוע, ארנבת הבר, הצבי, החוברה, הקורא, השלו והבז הנודד.
צילום: נסים קריספיל