|
|
מסע אל ארץ הבֶּרְבֶּרִים - מרוקו 12 יום |
|
יום ראשון
נתב"ג, אירופה, קַזַבְּלַנְקָה, רַבָּאט (לינה ברַבָּאט).
המראה מנתב"ג דרך אירופה לקַזַבְּלַנְקָה . אישורי כניסה, המרת כסף לדירהמים (מטבע מרוקני), עלייה לאוטובוס ויציאה צפונה לרַבָּאט.
|
|
יום שני
רַבָּאט, סָאלֶי, מכנאס, פַאס (לינה בפַאס).
נתחיל את הבוקר במֶדִינָה העתיקה המוקפת חומה של רבאט, במְלָאח היהודי ובבית הכנסת על שם ר' שלום אזאווי. גיחה ל-"וויל נוּבֶל" – העיר החדשה. מתחם ארמון המלך ,המוזוליאום שבו קבור מוחמד ה – 5 ושני בניו. בסמוך לו נבקר בשרידי המסגד הגדול (טור חסן) שנבנה במאה 12 ונהרס ברעידת אדמה בשנת 1775. משם לגרעין הקדום של רבאט :"קַצְבָּת אלאוּדאיה". נשוטט בסמטאותיה הצרות והססגוניות בואכה נקודת התצפית המדהימה על שפך נהר בו רגרג, סאלי שמנגד והאוקיאנוס האטלנטי במלוא הדרו. על גשר יבשתי נחצה את נהר בו רגרג אל העיר השכנה סאלי. ביקור קצר בקבר סידי בן עשור המכונה "טְבִּיבּ" – רופא, סגפן בן המאה ה – 4, ובמַדְרָסָה המרינית היפה. בית הקברות היהודי של סאלי ומשם צפונה דרך יער אלוני השעם "מאמורה" בואכה מכנאס. סיור במְלָאח היהודי החדש, ביקור במה שהיה פעם תלמוד תורה . משם לכיכר אלהדים, בָּאבּ אל-מַנצוּר וקובת אלחייטין. בקברו של מולאי איסמעיל .בהְרִי אֶ-סָוָואנִי ובקומפלקס הענק של מחסנים ,אסמי תבואה ואורוות סוסים. ומשם ניסע לעיר פַאס.
|
כל הצילומים
נסים קריספיל
|
יום שלישי
את כל היום נקדיש לעיר פַאס, הבירה הדתית -תרבותית של מרוקו . היא נוסדה במאה ה שמינית על-ידי מולאי אידריס הראשון. נתחיל את סיורנו ב"פַאס אלג'דיד" – פַאס החדשה, ביקור ברחבת ארמון המלך. בית העלמין היהודי .נספר את סיפורה של קדושה מעונה וקדוש מעונה. סמוך לשער היציאה הצפוני נבקר במה שהיה פעם תלמוד תורה "אם הבנים". היום מוזיאון מאולתר ועמוס פריטים המספרים את סיפורה של קהילה שהייתה ענייה בחומר ועשירה בתרבות. נחצה את המלאח היהודי ונבקר בבית הכנסת המשוקם " אבן דנאן" . משם ל "פַאס אלבאלי" – פַאס העתיקה. נסייר בסמטאותיה של המֶדִינָה העתיקה המייצגת את העיר הערבית הטיפוסית של ימי הביניים לא רחוק מבָּאבּ בו ג'לוד היה בעבר ביתו של הרמב"ם . נבקר בו ובמדרסת "אל עטארין" הסמוכה לו. נזרום במנהרת הזמן אל מה שהיה ונותר כשהיה. בעלי מלאכה מסורתיים, אומנים, חרשי ברזל ועץ ונרד לתחתית סולם המלאכות הבזויות "הבורסי" ברובע הבורסקאים.
יום רביעי
: פַאס, אִיפְרָאן , מִידֶלת, רַשִידִיָה, אֶרְפוּד .
נשכים קום ונצא בנסיעה דרומה אל הסהרה. נחצה את יחידות הנוף של האטלס התיכון והגבוה נעצור ביער הארזים הסמוך לעיר הקייט אִיפְרָאן שנבנתה בשנות ה – 40 של המאה ה – 20, נחלוף סמוך למִישְלִיפֶן (אתר סקי). נחליף כוח בעיירה מִידֶלת. נחלוף על-פני העיירה ריש שעדיין דרים בה יהודים אחדים. נגלוש עם נהר הזיז במעוק הדרך עד בואכה העיר ראשידייה שהיא השער לסהרה. נחצה את מישורי הסהרה וכפרי בוץ ונעצור לתצפית קלה על נאת נהר הזיז. לעת ערב נגיע לעיירה ארפוד השוכנת בליבה של נאת התפילאלת
יום חמישי
נשכים קום עוד בטרם עלות השחר, נעלה על ג'יפים ונעשה את דרכנו לעבר חולית מָרְזוּגָה. נטפס בכוחות ראשונים של בקר על הדיונות הגבוהות כדי לצפות בזריחה. למתקשים אפשר גם על דבשתו של גמל. הוא סובל הכל וגם אותנו הישראלים. נקנח בתה מר ובקפה עוד יותר מר כחייו של הגמל שסבל אותנו. נחזור על עקבנו ונטפס בעזרת ג'יפים אל מצודת אֶרְפוּד ממנה נשקף נוף עוצר נשימה של נאת התפילאלת. מקלחת וארוחת בוקר במלון ונסיעה ארוכה לעיר ווארזאזאת. בדרך נעצור לביקור, במתקני השקייה עתיקים "פוגארות" - בארות שרשרת. בקניון התודע'ה והדאדס. משם בדרך הקצ'בות עד ווארזאזאת.
יום שישי
מגמת פנינו אל העיר האדומה מַרַאכֶש .בדרך נבקר בקַצְבָּת איית בֶּנְחָדוּ (נבנתה ככל הנראה במאה השש-עשרה) אחת מהקַצְבּוֹת המרהיבות והשמורות ביותר באטלס הגבוה. היא שימשה כבסיס וכרקע לסרטים: "עשרת הדברות", "גלדיאטור", "לורנס איש ערב" "סדום ועמורה". נטפס דרך מעבר ההרים טיזין טִיצְ'קַה הנמצא בגובה של 2,165 מ' מעל פני הים. מעבר זה הוא הנתיב השני החוצה את רכסי האטלס הגבוה ומחבר את העיר מראכש לסהרה. לעת ערב נגיע למראכש , נתארגן במלון ונצא לביקור בכיכר ג'אמע אלפנא. הלב הפועם ועורק החיים של מראכש.דוכני מזון, להטוטנים, מרקידי נחשים, קוסמים, קוראים בקלפים, מספרי סיפורים, עוקרי שיניים גודשים את הכיכר.
יום שביעי
היום יוקדש לסיור ב "עיר האדומה". נתחיל בכּוּתוּבִּיָיה. מסגד ומינרט המתנשא לגובה של 77 מ', הוא נצפה מכל מקום בעיר. משם למלאח היהודי. משם נלך למְלָאח היהודי ונבקר בבית הכנסת העתיק "צלאת אְלְעְזָאמָה" . במרחק קטן ממנו שוכן ארמון אַלְבָּאהִיָה, שאת בנייתו החל הוָואזִיר הראשי סי אחמד בן מוסא או בשמו המקוצר בא חמד, שהקדיש חלק מאגפיו לאשתו המועדפת הבָּאהִיָה. הארמון נבנה בסוף המאה ה – 19 בסגנון אנדלוסי – מַאוּרִי. בארמון 28 אגפים כאשר 24 מהם מיועדים לפילגשים ו – 4 לנשים החוקיות. הארמון בנוי סביב גנים אנדלוסיים קסומים. מהארמון לנבכי סמטאות המדינה. לגילדות בעלי המלאכה: שוק הצבעים, שוק העורות, שוק התבלינים, שוק חרשי הברזל ועוד.נגיח מתוך ההמולה ונקנח בביקור רגוע בגנים ובריאדים מקומיים.
יום שמיני
יוקדש כולו לטבע הסובב את העיר. ניסע מזרחה לעמק האוריקה החוסה בצילו של גַ'בְּל טוֹבְקָאל הגבוה בהרי מרוקו, ( 4167 מ'). נטפס רגלית לאחד הכפרים התלויים ונתוודע לחיי היום יום בכפר מרוקאי השוכן בלב הרי האטלס. נבקר במתחם הקדוש של הצדיק ר' שלמה בּלְחֶנְס. שהיה נערץ על יהודי מראכש. לפנות ערב נחזור למראכש.
יום תשיעי
נפרד ממראכש וניסע מערבה לכיוון מוֹגָאדוֹר (אְסְוִוירָה), לפני הכניסה לעיר נבקר בקואופרטיב לעצירת שמן ארגן ונתוודע לעץ הארגניה ספינוזה ולתועלותיו. לעת צהריים נגיע לעיר הציורית מוגאדור. נערוך סיור מקיף במדינה, במלאח היהודי, בבית הקברות היהודי, במתחם הפורטוגזי ובנמל הציורי. נקנח בארוחת דגים בלתי נשכחת בנמל. ומוצריו. כמו כן נתוודע לתעשייה מסורתית של התקנת חפצי חן ןרהיטים מעץ הערער האופיינית למוֹגָאדוֹר.
יום עשירי
עם בקר נצפין לעבר העיר סָאפִי או אצפי. עיר נמל השוכנת בשפך ואדי שָבָּה. תחילתה כעיר נמל קטנה שסחרה בתנובת השדה של מישורי עַבְּדָה וחָאוּז ובסממני מרפא. תצפית מרהיבה על העיר מעל הצוק הצפוני. העיר עצמה ידועה בתעשיית הקדרות שלה. רובע שלם של קדרים עוסק יומם וליל ביצירת כלי נוי ובישול בשיטות המסורתיות. נציץ למתחם היהודי הקדוש "אולאד בני זמירו" ומשם נצפין לעיר אלג'דידה. נבקר בגרעין הפורטוגזי העתיק ונמשיך לקזבלנקה.
יום אחד עשר
כל היום יוקדש לביקור בקזבלנקה. נתחיל במסגד חאסן ה-2 אחד מהמסגדים המרשימים ביותר בעולם הערבי. בנוי על המים. בטיילת החוף המובילה לאתר הבילוי "עין דיאב" ולמועדוני הלילה שבו. משם אל הרובע היוקרתי "אנפה" "כפר שמריהו" של מרוקו. משם אל רובע "חובוס" הציורי ונקנח בשוק המסורתי של קזבלנקה השוכן במדינה העתיקה ומחוצה לה.
יום שנים עשר
קזבלנקה – אירופה- ת"א
|
|
|
|