פעם, כדי לאהוב מישהי , הייתה צריך להגיע ללב שלה וזה בערך כמו להגיע ללב של הארטישוק. אתה מעבד, זורע, משקה, מעשב, מקלטר וקוטף. אבל זה לא אומר שאם קטפת אותה, אז היא שלך. אתה צריך לגעת לה בלב כמו בארטישוק. זה הרבה עבודה ויש בדרך גם הרבה קוצים. אתה מוריד עלה עלה. העלים הראשונים נוקשים וקוצניים ועם שאתה מגיע ללב, הם נעשים רכים ולבנבנים. גם אחרי שתלשת את כולם, עדיין לא הגעת ללב. לפני הכל הלב הוא מקדש שמכוסה בהינומה שעירה ולבנה. עליך להסיט אותה ואז אתה מגיע לשקערורית הלב. אם כוונותיך לא היו טהורות, אז אצבעות ידיך משחירות ובשעה שאתה נוטש את הלב ולא מתבשל אתו, אז גם הוא משחיר. היום, כולם עושים קיצורי דרך כדי להגיע ללב שלה וגם ללב של הארטישוק. אתה מוצא במרכולים לבבות קפואים או משומרים. ולמה כבר אפשר לצפות מ"לבבות קפואים". "יאיבני" נהג לומר לי האבא הזקן שלי. "אל תעשה קיצורי דרך בחיים כי אתה מאבד את הדרך שהובילה לקיצורים". וזה בדיוק מה שחסר לנו היום , זה את קטעי הדרך שלא עשינו. לבבות ממולאים של ארטישוק הם הקלאסה של המטבח המרוקאי, מהמטבח בנשמה, מתכון מורכב ומדורג: קטיף, ניקוי קרקפות, הכנת הלבבות, מלית, מילוי, בישול. האימהות שלנו נהגו להדר ולפאר בו את שולחן הפסח. חג שהארטישוק היה מצוי בו. אפשר למלא את הלבבות בבשר ואפשר גם בעוף. אני מעדיף את בשר העוף הטחון.
חומרים: 20 – 30 לבבות טריים של ארטישוק. 1 ק"ג של עוף טחון, 6 בצלים גדולים, 1 תפו"א גדול, חבילת כוסברה, 6 שיני שום, כמון, קינמון, כורכום, מלח ופלפל שחור.
אופן ההכנה:
מגרדים בצל אחד בפומפייה, שולקים תפו"א ומועכים אותו למחית, מרסקים את שיני השום, קוצצים את הכוסברה דק דק. מערבבים הכל ומתבלים בכפית כמון, כפית כורכום , כפית קינמון, מלח וקורט פלפל שחור. מכניסים את התערובת לשקית ניילון ונותנים לה לנוח כשעה במקרר. מוציאים , שוברים 2 ביצים על התערובת , מערבבים וממלאים את הלבבות בתלולית עדינה מהתערובת. במקביל, פורסים 5 בצלים לפרוסות, מטגנים אותן בקרקעיתו של סיר ומתבלים במלח, כפית כמון, כפית כורכום, כפית קינמון וקורט פלפל שחור. מסדרים את הלבבות הממולאים על מצע הבצל כשהמלית תמיד למעלה. יוצקים כוס מים לתוך הסיר ומבשלים על להבה נמוכה, לאט לאט כ- 40 דקות.
קריספיל נסים