השומר התרבותי "עשה עלייה" לארץ יחד עם יהודי מרוקו. עד-אז לא דרכה כף רגלו בבתיהם של אחינו האשכנזים. לא ברור לי עדיין מתי הוא עלה לראשונה על שולחנם של יהודי מרוקו. אני מעריך שזה קרה עם העלייה של החמין והארטישוק הירושלמי. החמין המרוקאי הוא "פצצה מתקתקת". הוא מורכב מכל-כך הרבה רכיבים דינמיטיים. ואף שיהודי מרוקו טוענים ש"שינה בשבת היא תענוג", "פצצות המצרר" שמתגלגלות להן בבטנם אחרי אכילת חמין של שבת, אינן מניחות להם לישון שינה שיש בה תענוג. ואם על החמין אמרנו שהוא "פצצת מתקתקת", אז על הארטישוק הירושלמי יאה לומר שהוא "פצצת זמן". ההבדל הפשוט ביניהם הוא שבפצצה מתקתקת יש התחלה ויש סוף ובפצצת זמן אתה לא יודע מתי זה הולך להיגמר. מכל מקום באו פלחי השומר התרבותי המתובלים בלימון ובמלח כדי להרגיע, לשכך ולהפיח את הגזים שהם תוצר לווי של אותה "פעילות וולקאנית". לימים גילו שהשומר הטרי מעדן ומשביח תבשילים והחלו לבשלו ביחד עם עוף. ועוד בטרם שאגיש לכם את המתכון, ראוי שאספר לכם סיפור ששמעתי מרובידה השמנה שהייתה שכנתנו במעברה. רובידה מספרת על מסעוד ומסעודה שחיו בכפר נידח בהרי האטלס ומרוב שהיה נידח, לא היו בו לא רב ולא שוחט. מסעודה הייתה להוטה אחרי בצל, כל יום היא הייתה מחסלת 5 בצלים חיים, ואלמלא הריח שנדף מפיה, לא נודע כי באו אל קירבה. מסעוד בעלה הפציר בה חזור והפצר לנהוג בו ובבצל במידה של כבוד ולהמעיט באכילתו. תאוותה לבצל לא העבירה אותה על דעתה ומסעוד החליט לגרש אותה מעל פניו. בבוקרו של יום אביבי הוא אמר לה שהוא רוצה לגרש אותה והוא מבקש שתלך איתו לבית הדין הרבני בעיר המחוז מראכש. המרחק מהכפר לעיר המחוז היה מרחק של יום הליכה. בצהרי היום הם החליטו לנוח בפאת שדה שעלה בה שומר ומסעודה שהייתה רעבה מאוד קטמה גבעולים רעננים של שומר ולעסה אותם בתאווה. כשחלפה על פניו של בעלה, הוא שת ליבו לעובדה שריח טוב של אניס נודף מתוך פיה. או אז הוא ציווה עליה לשוב הביתה. מכאן עלה הפתגם המרוקאי: "אלבצלה טליקטהא אולביסבאס ארג'עהא" ופירושו: הבצל גרש אותה והשומר החזיר אותה.
חומרים: 6 – 8 גבעולים מעובים של שומר (החלק שנראה כמו בצל, הוא גבעול מעובה). 4 בצלים גדולים. 8 נתחי עוף ללא העור העוטף אותם. כפית כורכום, כפית קינמון, כפית כמון, מלח, פלפל שחור.
אופן ההכנה:
קוצצים את הבצל לפרוסות ומטגנים אותו עד לפני ההזהבה. מניחים עליו את נתחי העוף ומטגנים אותם קלות תוך כדי בחישה. במקביל פורסים את גבעולי השומר המעובים לפרוסות גדולות (5 – 6 פרוסות ליחידה) ומניחים אותן על מצע הבצל והעוף. מתבלים בכורכום, קינמון, כמון, קורט פלפל שחור ומלח. מוסיפים מים שיכסו את נתחי העוף (לא את השומר). מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית כרבע שעה. עם עליית האדים מתרככות פרוסות השומר ואז פותחים את המכסה ומערבבים בעדינות את פרוסות השומר לתוך העוף והבצל. (להשתדל שלא לפגוע במרקם של פרוסות השומר). מכסים וממשיכים לבשל עוד כמחצית השעה על אש קטנה.
נסים קריספיל